Translate

niedziela, 18 maja 2014

Zupa Cygańska


Przepis na zupę cygańską dostałam swojego czasu od znajomego kucharza i mimo że jest czasochłonna ponieważ jest sporo krojenia to warto spędzić troszkę czasu w kuchni  :)  jest ona bardzo smaczna i sycąca.

Składniki:
 ugotowany bulion na skrzydełkach kurczaka
40dag kiełbasy np. zwyczajna lub śląska
4 spore pomidory
cebula 1 średnia lub 2 małe
4 strąki papryki różnokolorowej
czerwona vegeta
sól, mielona słodka papryka,
ziemniaki,
śmietana.

Wykonanie:
Kiełbasę pokroić w paseczki i smażyć z cebulą pokrojoną w średniej wielkości kostkę (cebula ma się przysmażyć nie przypalić) dodać paprykę i obrane sparzone pomidory (krojone w kostkę) dodać odrobinę soli, vegety i mielonej papryki.
Dusić dolewając wcześniej ugotowanego bulionu tyle żeby się nie przypalało, do bulionu dodać drobno krojone ziemniaki i pod koniec  ich gotowania dodać duszoną paprykę z kiełbasą i resztą.
Na koniec zaciągnąć śmietaną (bez mąki).


1 komentarz:

Print

Print Friendly and PDF