Składniki:
·
liść laurowy
3-4 sztuki
·
5 kulek
ziela angielskiego
·
jałowiec 3-4 kulki
·
kiełbasa 100
g
·
fasola 170
g
·
średnia cebula
·
4 ząbki
czosnku
·
garść
majeranku
·
włoszczyzna
(seler, marchewka, por, pietruszka)
·
kasza
jęczmienna 150 g
·
wieprzowina 500
g
·
sól
·
pieprz
·
woda około
2,5 litra
·
·
Fasolę umyć
i zalać 2 litrami przegotowanej wody, zostawić na noc.
·
Następnego
dnia dodać pokrojone w grubą kostkę mięso, listki laurowe, ziele angielskie,
pieprz i jałowiec - zagotować. Pęczak umyć, osączyć i wsypać do wrzącej zupy.
Zmniejszyć ogień i gotować przez 30-40 minut.
·
Włoszczyznę
obrać, umyć i drobno pokroić. Cebulę przypiec na ogniu (tak, jak do rosołu).
Przygotowane warzywa wrzucić do zupy, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Gotować kilkanaście minut (u mnie trwało to nieco dłużej, bo fasola była
twardawa).
·
Gdy
wszystkie składniki są miękkie, zupę doprawić majerankiem i czosnkiem roztartym
z solą.
·
·
UWAGI :
·
- zupę
ugotowałam z połowy podanych składników - i wyszło mi jej prawie 3 litry
·
- dałam
mniej ziarenek jałowca niż w przepisie (na połowę porcji - 4 ziarenka) - bałam
się , że zupa będzie zbyt aromatyczna. Jednak można dodać go więcej, bo prawie
go nie czuć w zupie.
·
- po dodaniu
włoszczyzny musiałam dolać więcej wody, bo zawartość garnka była zbyt gęsta
·
- majeranek
dodałam dopiero po zdjęciu zupy z ognia, wcześniej roztarłam go w dłoniach,
żeby był bardziej aromatyczny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz