Translate

środa, 14 maja 2014

Zupa drwali




Składniki:
·         liść laurowy 3-4 sztuki
·         5 kulek ziela angielskiego
·         jałowiec 3-4 kulki 
·         kiełbasa 100 g
·         fasola 170 g
·         średnia cebula
·         4 ząbki czosnku
·         garść majeranku
·         włoszczyzna (seler, marchewka, por, pietruszka)
·         kasza jęczmienna 150 g
·         wieprzowina 500 g
·         sól
·         pieprz
·         woda około 2,5 litra
·          
·         Fasolę umyć i zalać 2 litrami przegotowanej wody, zostawić na noc.
·         Następnego dnia dodać pokrojone w grubą kostkę mięso, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i jałowiec - zagotować. Pęczak umyć, osączyć i wsypać do wrzącej zupy. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30-40 minut.
·         Włoszczyznę obrać, umyć i drobno pokroić. Cebulę przypiec na ogniu (tak, jak do rosołu). Przygotowane warzywa wrzucić do zupy, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować kilkanaście minut (u mnie trwało to nieco dłużej, bo fasola była twardawa).
·         Gdy wszystkie składniki są miękkie, zupę doprawić majerankiem i czosnkiem roztartym z solą.
·          
·         UWAGI :
·         - zupę ugotowałam z połowy podanych składników - i wyszło mi jej prawie 3 litry
·         - dałam mniej ziarenek jałowca niż w przepisie (na połowę porcji - 4 ziarenka) - bałam się , że zupa będzie zbyt aromatyczna. Jednak można dodać go więcej, bo prawie go nie czuć w zupie.
·         - po dodaniu włoszczyzny musiałam dolać więcej wody, bo zawartość garnka była zbyt gęsta
·         - majeranek dodałam dopiero po zdjęciu zupy z ognia, wcześniej roztarłam go w dłoniach, żeby był bardziej aromatyczny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF