Translate

środa, 14 maja 2014

Zupa Gulaszowa



 

Składniki

  • 1kg mięsa wieprzowego / wołowego ( do wyboru )
  • 3 duże cebule
  • 0,5kg ziemniaków ( im więcej tym lepiej)
  • papryka ( żółta, czerwona, zielona)
  • 1puszka koncentratu pomidorowego
  • 1 słoik pomidorów w kawałkach
  • włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, seler, por)
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy , ziele angielskie
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • przyprawa warzywna- Kucharek, Vegeta

Sposób przyrządzania zupy gulaszowej

 

Zupa gulaszowa jest zupą bardzo sytą. Można podawać ją naprawdę w bardzo różnych wersjach i w każdej jej smak jest wyjątkowy. Na początek musimy nasze mięso starannie umyć, pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni. Tak lekko zarumienione mięso przekładamy do garnka z wodą i gotujemy. Kiedy się już nasza woda wyszumuje dodajemy kolejno kostki rosołowe, liść laurowy i ziele angielskie. Pokrojona włoszczyzna a także podsmażona cebulka również trafiają do garnka. Wszystkie składniki podgotowujemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy je przez 10minut. Kolejnym składnikiem jaki powinien znaleźć się w garnku jest papryka również pokrojona w kostkę. Kiedy nasze wszystkie warzywa są już w miarę miękkie dodajemy pomidory ze słoika wraz z zalewą.Ugotowane warzywa i mięso oznaczają, że czas na doprawienie naszej gulaszowej. Rozdrobniony czosnek i koncentrat pomidorowy wraz z przyprawami dodajemy do naszego garnka. Staramy się na małym ogniu podgotować je jeszcze przez około 10 minut. Tak przyrządzoną zupę gulaszową możemy jeszcze oczywiście zabielić śmietanką czy wzbogacić o lane kluski. Od wyboru do koloru wszystko zależy już od osobistych smaków.

P.S. ja dodałam odrobine tymianku i słodką paprykę zamiast ostrej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF