Zupa Czardasz (pyszna, szybka i polecam każdemu)
składniki:
mięso mielone wołowe lub wieprzowe 500 gram
1 średnia cebula
koncentrat pomidorowy
2 pomidory
2 papryki czerwone
puszka czerwonej konserwowej fasoli
około 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz i najważniejsze kminek
garnek od 3 do 8 litrów w zależności ile kto chce zupy
wykonanie:
Podsmażyć mięso mielone na patelni po czym wrzucić do garnka, nie wlewać tłuszczu.
Podsmażyć pokrojoną w małą kostkę cebulę (nie ma być brązowa) i wrzucić do mięsa.
Wszystkie warzywa jakie mamy kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka oprócz ziemniaków, je dodamy po zagotowaniu.
Dolać tyle wody ile chcemy zupy minimum 2,5 litra dodajemy przyprawy, kminku na początek 1-1,5 łyżeczki a sól i pieprz według uznania. dodajemy koncentrat i gdy zupa się zagotuje odczekać około 10 minut i wrzucić fasolkę z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz