Translate

sobota, 7 września 2019

Zupa Czardasz


Zupa Czardasz   (pyszna, szybka i polecam każdemu)

składniki:
mięso mielone wołowe lub wieprzowe 500 gram
1 średnia cebula
koncentrat pomidorowy
2 pomidory
2 papryki czerwone
puszka czerwonej konserwowej fasoli
około 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz i najważniejsze kminek
garnek od 3 do 8 litrów w zależności ile kto chce zupy


wykonanie:

Podsmażyć mięso mielone na patelni po czym wrzucić do garnka, nie wlewać tłuszczu.
          Podsmażyć pokrojoną w małą kostkę cebulę (nie ma być brązowa) i wrzucić do mięsa.

Wszystkie warzywa jakie mamy kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka oprócz ziemniaków, je dodamy po zagotowaniu. 
           Dolać tyle wody ile chcemy zupy minimum 2,5 litra dodajemy przyprawy, kminku na początek 1-1,5 łyżeczki a sól i  pieprz według uznania. dodajemy koncentrat i  gdy zupa się zagotuje odczekać około 10 minut i wrzucić fasolkę z ziemniakami. 
Gotujemy na małym ogniu a zupa będzie gotowa gdy ziemniaki będą miękkie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF