Skladniki:
2-3 paczki herbatników
250g margaryny
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki ciemnego kakao
7 łyzeczek żelatyny
rodzynki (dowolne bakalie)
1 pusta butelka 2L o gładkiej powierzchni
Wykonanie:
- Żelatynę wsypać do szklanki i zalać zimną wodą (tyle wody aby cała żelatyna była zamieszana i mokra).
- Margarynę rozpuścić w rondelku. Do margaryny dodaj cukier, mleko i kakao, wymieszać i zagotować.
- Dodać namoczoną żelatynę i miesząc aż do jej rozpuszczenia. Zdjąć z ognia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Herbatniki pokruszyć na małe kawałki i dodać do płynnej kakaowej masy razem z innymi bakaliami.
- W butelce odciąć górę około 3 cm od korka i napełnić ją masą kakaowo-ciasteczkową.
- Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc) w pozycji pionowej.
- Aby wyjąć ciasto należy przeciąć delikatnie butelkę wzdłuż. Gdy powietrze dostanie się między deser a butelkę, ciasto powinno się gładko wysunąć.
- Kroić na plastry, przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz