Translate

sobota, 16 lipca 2016

Salceson - ciasto z butelki


Skladniki:


2-3 paczki herbatników
250g margaryny
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki ciemnego kakao
7 łyzeczek żelatyny
rodzynki (dowolne bakalie)
1 pusta butelka 2L o gładkiej powierzchni



Wykonanie:

  1. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać zimną wodą (tyle wody aby cała żelatyna była zamieszana i mokra).
  2. Margarynę rozpuścić w rondelku. Do margaryny dodaj cukier, mleko i kakao, wymieszać i zagotować. 
  3. Dodać namoczoną żelatynę i miesząc aż do jej rozpuszczenia. Zdjąć z ognia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Herbatniki pokruszyć na małe kawałki i dodać do płynnej kakaowej masy razem z innymi bakaliami. 
  5. W butelce odciąć górę około 3 cm od korka i napełnić ją masą kakaowo-ciasteczkową.
  6. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc) w pozycji pionowej. 
  7. Aby wyjąć ciasto należy przeciąć delikatnie butelkę wzdłuż. Gdy powietrze dostanie się między deser a butelkę, ciasto powinno się gładko wysunąć.
  8. Kroić na plastry, przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF