Translate

środa, 21 maja 2014

Szarlotka z różowym kremem


Ciasto:
3 szkl. mąki
kostka margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
1,5kg jabłek (boskop, dawniej szara reneta to są jabłka z szarozieloną brzydką skórką)
0,5kg cukru, cukier waniliowy

Krem:
5 białek
0,5 szklanki cukru
kisiel wiśniowy

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i włożyć na 1godz do zamrażalnika.
odciąć 2/3 ciasta , rozwałkować i rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Obrane i drobno pokrojone jabłka smażyć kilka minut po czym wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym,
rozsmarować na placku.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania cukier i kisiel w proszku jeszcze chwilę ubijając, rozłożyć masę na warstwie jabłek.
Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim pianę.
Piec w temp. 180stopni około 40 minut


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF