Pulpety
500gram
mięsa mielonego (ja robiłam z wołowego)
1 średnia
cebula,
Kilka
kromek namoczonego odsączonego
rozgniecionego chleba
2 jajka,
duża garść majeranku, sól, pieprz.
Z produktów
i drobno pokrojonej cebuli wyrobić mielone i zrobić niewielkie kulki
Pulpety
można podgotować w rosole (może być z kostki rosołowej) lub podsmażyć.
Sos pomidorowy:
Litrowa
butelka przecieru ze świeżych pomidorów
2 duże
czerwone papryki
6 sporych
ząbków czosnku
2 średnie cebule
1 czubata łyżeczka
oregano,
1i1/2 czubatej
łyżeczki bazylii (tego można sporo)
1 czubata łyżeczka
tymianku
2 liście
laurowe,
3 kulki ziela angielskiego
Oliwa z
oliwek lub olej
1 niepełna szklanka
wywaru z gotowanych pulpetów
Sól Pieprz
świeżo zmielony
Wykonanie:
Na oliwie
zeszklić pokrojony czosnek i cebule. Dodać przecier ze świeżych pomidorów (ja kupilam przecier z pomidorów w litrowej butelce ale można użyć zrobionego wlasnoręcznie) i
paprykę. Chwilę poddusić, dodać liść laurowy i zioła.
Podlać
wywarem w którym gotowały się pulpety i
trzymać na małym ogniu do miękkości papryki. Doprawić solą i
pieprzem. Usunąć liść laurowy i ziele,wyjąć pulpety i
całość zmiksować blenderem, dodać pulpety i chwilę dusić, ale już nie gotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz