Translate

środa, 14 maja 2014

Pulpety w sosie pomidorowym





Pulpety
500gram mięsa mielonego (ja robiłam z wołowego)
1 średnia cebula,
Kilka kromek  namoczonego odsączonego rozgniecionego chleba
2 jajka, duża garść majeranku, sól, pieprz.
Z produktów i drobno pokrojonej cebuli wyrobić mielone i zrobić niewielkie kulki
Pulpety można podgotować w rosole (może być z kostki rosołowej) lub podsmażyć.

Sos pomidorowy:

Litrowa butelka przecieru ze świeżych pomidorów
2 duże czerwone papryki
6 sporych ząbków czosnku
2 średnie cebule
1 czubata łyżeczka oregano,
1i1/2 czubatej łyżeczki bazylii (tego można sporo)
1 czubata łyżeczka tymianku
2 liście laurowe,
3 kulki ziela angielskiego
Oliwa z oliwek lub olej
1 niepełna szklanka wywaru z gotowanych pulpetów
Sól Pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:


Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebule. Dodać przecier ze świeżych pomidorów (ja kupilam przecier z pomidorów w litrowej butelce ale można użyć zrobionego wlasnoręcznie) i paprykę. Chwilę poddusić, dodać liść laurowy i zioła.

Podlać wywarem w którym gotowały się pulpety i  trzymać na małym ogniu do miękkości papryki. Doprawić solą i pieprzem.  Usunąć liść laurowy i ziele,wyjąć pulpety i całość zmiksować blenderem, dodać pulpety i chwilę dusić, ale już nie gotować. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF