Translate

niedziela, 10 lipca 2016

Piwo kremowe "BUTTERBEER" itp.


 główny przepis można zrobić z alkoholem dla dorosłych lub całkowicie bez dla dzieci :)

składniki:
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 300 ml gazowanej wody
  • 2 łyżki syropu waniliowego (można zastąpić esencją waniliową na bazie alkoholu, lub dodać wyłuskaną wanilię)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: kieliszek whisky 


PRZYGOTOWANIE:
Do małego garnuszka wlać 4 łyżki śmietanki kremówki, pozostałą śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru. Dodać cukier i podgrzewać przez kilka minut cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Do rozpuszczonego cukru dodać masło i syrop waniliowy. Po wymieszaniu dodać gazowaną wodę, szybko mieszając, aby cukier się nie skrystalizował pod wpływem zimnej wody. Gotowy napój przelać do kufla lub szklanki i na wierzch nałożyć ubitej śmietany kremówki.


_________________________________________________________________________________

 bardziej alkoholowa  wersja tej pyszności ;)
Pół litra ulubionego piwa (byle nie smakowego)
4 żółtka
3 łyżki cukru
2 goździki
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać goździki i gotować na wolnym ogniu dolewając powoli piwo do połączenia składników. Wyłowić goździki. Do połowy szklanki wlewać powoli później szybko tak aby powstała wysoka pianka. Podawać na ciepło (chociaż zimne też jest dobre tylko mocniej czuć słodki smak).

_________________________________________________________________________________
 Inny przepis dobry również dla dzieci
 Składniki na jedną porcję:
250ml mleka
5 krówek
troszkę wody
cynamon - pół płaskiej łyżeczki (lub więcej jak kto woli)
cukier wanilinowy - pół płaskiej łyżeczki

Sposób przygotowania:
Do garnuszka wlej trochę wody i włącz gaz.
Dodaj krówki i mieszaj, aż się rozpuszczą i stworzą jednolitą masę.
Powoli dolej mleko cały czas mieszając.
Kiedy będzie jednolita masa dodaj cukier wanilinowy i cynamon (można dodać trochę imbiru).
UWAGA!!! Piwo ma być na gazie aż będzie ciepłe - nie wolno doprowadzić do wrzenia, bo będzie gorzej smakować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF