Translate

niedziela, 10 lipca 2016

sos na zasmażce słodko kwaśny


składniki:
3 czubate łyżki mąki,
około 1-2 łyzeczki masła
około 4 kulki ziela angielskiego,
3 listki laurowe,
łyżeczka cukru,
łyżka stołowa octu spirytusowego 10%
sól, szczypta czarnego pieprzu
przegotowana woda

wykonanie:
makę wsypać na patelnię i mieszać trzepaczką żeby rozbić pojawiające się grudki, gdy mąka zacznie się robić delikatnie brązowa dodać masło rozpuścić i zdjąc z ognia, wymieszać masło z mąką ( cały czas trzepaczką) gdy się połaczą dolać wody tyle aby sos miał konsystęncę rzadkiego budyniu.
wrzucić ziele angielskie, liść laurowy oraz przyprawy do smaku, postawić na małym ogniu i cały czas mieszać aby smaki się połączyły (około 4-5 minut).
Na koniec posmakować i ewentualnie doprawić, powinien mieć wyraźny słodko kwaśny smak, do tego sosu można dodać pokrojone w kawałki ugotowane na twardo jako, sos jest idealny do delikatnych potraw ja lubię go podawać do klopsów z jajek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF