Translate

czwartek, 14 lipca 2016

Polędwiczka wieprzowa w ziołach




Składniki:
1 polędwiczka
2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka rozmarynu lub 2-3 gałązki świeżego
Sól
Duży ząbek czosnku

Wykonanie:

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 230 stopni (z termoobiegiem rozgrzalam do 200 stopni).
W czasie, gdy będzie się nagrzewał łączymy ze sobą wszystkie sypkie produkty z wyjątkiem soli. Mięso pozbawiamy niepotrzebnych błon i dokładnie nacieramy przygotowaną mieszanką ziół. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego ząbek czosnku, redukujemy ogień na średni.
 Polędwiczkę podsmażamy na patelni przez 10 minut, obracając, co jakiś czas. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego/brytfanny/ czegokolwiek, co trafi do piekarnika (świeży rozmaryn kładziemy na poledwiczke). Na dno naczynia wlewamy olej, na którym smażyliśmy mięso. Polędwica będzie się piec 20 minut, w tym czasie wystarczy ją raz odwrócić po połowie czasu, żeby się nie przypiekła. Przed pokrojeniem całość posypujemy solą. Zachęcam do zrobienia większej ilości, ponieważ idealnie będzie pasować do kanapek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF