Translate

czwartek, 26 czerwca 2014

Zupa Parzucha

To stary rodzinny przepis i mega tani, lekka kapuściana zupa idealna na gorące dni.

Składniki:
pół niezbyt dużej białej kapusty
1 większa pietruszka
2 małe marchewki
kawałek selera
1 średni por
4-5 skrzydełek kurczaka
ziemniaki (ilość wedlug uznani, do tej zupy potrzeba ich niewiele)
sól

Wykonanie:
Kapustę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, pietruszkę, marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por pokroić w krążki, wszystko wrzucić do większego garnka dodając skrzydełka zalać wodą posolić i gotować do miękkości kapusty (mięso można wccześniej wyjąć).
Gdy kapusta będzie miękka rozgnieść ją dokładnie szturakiem tak długo aż będzie widac bardzo drobne kawałki kapusty, dodać drobno pokrojone ziemniaki i gotowac jeszcze chwilę do ich miękkości.
Pod koniec można dodać łyżkę czerwonej Vegety ale niekoniecznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF