Składniki:
|
|
Ciasto:
3 żółtka 30 dag cukru 30 dag masła 50 dag mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa serowa: 10 dag masła 7 jaj 3 białka 1 szklanka cukru 1 ½ kg sera białego 1 budyń śmietankowy cukier waniliowy bakalie Do dekoracji: cukier puder |
Sposób
wykonania:
|
Żółtka
utrzeć z cukrem i masłem na gładką masę. Dalej ucierając dodawać mąkę
krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie
części. Do jednej części ciasta dodać kakao. Z każdej części ciasta uformować
kulę i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Miękkie
masło, jajka i białka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając
dodawać zmielony ser, budyń śmietankowy w proszku, cukier waniliowy i dowolne
bakalie.
Prostokątną
formę o wymiarach 25 na 36 cm wysmarować tłuszczem. Prosto na formę zetrzeć na
tarce o dużych oczkach jasne ciasto. Na to ciasto wyłożyć masę serową, a na
nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto.
Formę z
ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze
180 °C. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz