Translate

czwartek, 26 czerwca 2014

Sernik Kapłański





Składniki:
Ciasto:
3 żółtka
30 dag cukru
30 dag masła
50 dag mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa serowa:
10 dag masła
7 jaj
3 białka
1 szklanka cukru
1 ½ kg sera białego
1 budyń śmietankowy
cukier waniliowy
bakalie
Do dekoracji:
cukier puder


Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na gładką masę. Dalej ucierając dodawać mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części ciasta dodać kakao. Z każdej części ciasta uformować kulę i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Miękkie masło, jajka i białka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać zmielony ser, budyń śmietankowy w proszku, cukier waniliowy i dowolne bakalie.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wysmarować tłuszczem. Prosto na formę zetrzeć na tarce o dużych oczkach jasne ciasto. Na to ciasto wyłożyć masę serową, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto.
Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF