Przepis ten trochę zmodyfikowałam tak aby wyszedł każdemu i był prosty w wykonaniu, polecam zrobić go bez żadnych owoców ponieważ ciasto jest tak pyszne że nie potrzebuje upiększaczy.
Smacznego!
Ciasto
makowo-kokosowo-bezowe
- 6 białek (dałam 5)
- 1 szkl. cukru (użyłam 3/4 szkl.)
- 1 szkl. wiórek kokosowych (dałam niepełną)
- 1 szkl. suchego maku (dałam niepełną)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
1
1/2 l słodkiego mleka
2
1 kostka masła lub margaryny (25 dag)
3
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
4
1 cukier wanilinowy
5
cukier kryształ do smaku
6
puszka ananasów( lepiej ich nie dodawać bo mogą rozpuscić krem budyniowy ponieważ ananas zapobiega zakrzepom i rozkłada białka dobry na diete)
Dodatkowo
- biszkopty okrągłe(ok 30 szt. małych biszkoptów), rodzynki
1/4 kostki margaryny
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
·
Ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, mak, wiórki kokosowe i proszek do
pieczenia. Ciasto piec ok. 30-35 min. w temp. 180°C.
Masa:
w 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie (nie może być grudek). Resztę mleka
zagotować z cukrem wanilinowym i cukrem kryształem, wlać roztrzepany budyń i
ugotować (gdy wlewamy budyń należy zmniejszyć gaz pod garnkiem). Kostkę masła
lub margaryny utrzeć, dodając przestudzony budyń. Dodać pokrojone w kostkę
ananasy, masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
POLEWA CZEKOLADOWA
Margarynę rozpuścić z wodą,cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając aby wyszła gładka konsystencja.
Każdego biszkopta polać polewą czekoladową i położyć na wierzch rodzynkę. Dobrze schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz