Translate

sobota, 17 maja 2014

omlet z jajka



składniki:
2 jajka,
1 łyżka mleka,
około 2 łyżki startego żółtego sera,
szczypiorek
sól
masło do smażenia

Wykonanie:
jajka rozbić do miseczki dodając mleko idelikatnie rozbijając żółtko tak aby nie połączyło się do końca z białkiem i zostały  białe ślady białka, posilić i  dodać pokrojony szczypiorek a serem.
wylać wszystko na mocno rozgrzaną patelnię, gdy omlet zacznie się ścinać podważamy brzegi łopatką i lekko przesuwamy do środka później przechylając patelnie tak aby to co nie jest ścięte spłynęło na brzegi.
Powstaną ładnie wyglądające górki.
Spód omletu będzie mocniej podsmażony na złoty kolor natomiast wierzch delikatny i puszysty.
Zsuwając danie z patelni można drugą połowę zawinąć  na wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF