Translate
sobota, 17 maja 2014
omlet z jajka
składniki:
2 jajka,
1 łyżka mleka,
około 2 łyżki startego żółtego sera,
szczypiorek
sól
masło do smażenia
Wykonanie:
jajka rozbić do miseczki dodając mleko idelikatnie rozbijając żółtko tak aby nie połączyło się do końca z białkiem i zostały białe ślady białka, posilić i dodać pokrojony szczypiorek a serem.
wylać wszystko na mocno rozgrzaną patelnię, gdy omlet zacznie się ścinać podważamy brzegi łopatką i lekko przesuwamy do środka później przechylając patelnie tak aby to co nie jest ścięte spłynęło na brzegi.
Powstaną ładnie wyglądające górki.
Spód omletu będzie mocniej podsmażony na złoty kolor natomiast wierzch delikatny i puszysty.
Zsuwając danie z patelni można drugą połowę zawinąć na wierzch.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz