Translate

środa, 14 maja 2014

Zupa Fasolowa





Składniki:
40dag białej drobnej fasoli (suszonej)
4 udka kurczaka,
Pół laski wędzonej kiełbasy,
1 szt. Średniej marchewki,
Około 8 ziemniaków,
1 łyżka czerwonej Vegety,
3-4 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka granulowanego
Śmietana,
Majeranek, 3 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe,sól, mąka, ocet spirytusowy do smaku.


Wykonanie:
Fasolę namoczyć przez noc w sporym garnku, na drugi dzień dodać do fasoli udka, ziele angielskie, listki laurowe, posolić i zagotować. Marchewkę i kiełbasę pokroić w drobniutką kostkę, ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Gdy fasola będzie prawie miękka dodać marchewkę, ziemniaki, vegetę, i czosnek (świeży przecisnąć przez praskę).
Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec dodać kiełbasę, gdy ziemniaki będą miękkie
zaciągnąć mąką wymieszaną z zimną wodą (ja biorę 2 czubate łyżki mąki wsypuję do słoika i dolewam wody, zakręcam i roztrzepuję) na koniec wlać śmietanę i dodać garść roztartego w rękach majeranku.
Jak ktoś lubi to może dodać kilka kropel octu spirytusowego.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF