Translate

czwartek, 15 maja 2014

Bananowiec



Składniki:
Upiec biszkopt lub wyłożyć blachę herbatnikami
Masa bananowa:
1i1/2kostki masła
1kg bananów
3żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 galaretka bananowa lub inna o żółtym kolorze
1 galaretka czerwona
1 galaretka pomarańczowa lub zielona
Wykonanie:
Masło ucieramy na pulchną masę,  następnie dodajemy cukier puder i żółtka.
Jednego banana zostawiamy do dekoracji a pozostałe pokroić i dodać do masy, utrzeć do gładkości.
Tężejącą żółtą galaretkę dodać do masy i dokładnie utrzeć mikserem, masę wyłożyć na biszkopt lub herbatniki i włożyć do  lodówki.
Białka ubić  na sztywno z 3 łyżkami cukru i tężejącą czerwoną galaretką i taką masę wyłożyć na bananową.
Pokrojonego banana ułożyć na wierzchu i zalać pomarańczową lub zieloną galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF