Translate

środa, 21 maja 2014

Ryba po Japońsku


Składniki:
1kg ryby
ciasto naleśnikowe
1 słoik 0,7 litra papryki konserwowej
1 słoik 0,7 litra ogórków konserwowych
2-4 cebule (zależy od wielkości najlepiej dodać 3)

Składniki zalewy:
1/2 szklanki oleju
2 szklanki wody
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
4 łyżki keczupu
liść laurowy
ziele angielskie
2 łyżki cukru

Wykonanie:
Rybę usmażyć maczaną w gęstym cieście naleśnikowym i zostawić do wystudzenia.
Paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę, cebulę pokroić w piórka (ewentualnie w pół krążki)
Do garnka wlewamy olej i wodę, jak się zagotuje dodajemy resztę składników i dobrze  zagotowujemy
powinna mieć lekko słodko-kwaśny smak.
Ewentualnie doprawić do własnego smaku przyprawami.
Rybę układamy w głębokim pojemniku na przemian z cebulą, ogórkiem, papryką (warstwa ryby, warstwa dodatków) ostatnia warstwa powinna być dodatków, to wszystko zalewamy  gotującą się zalewą, lekko ruszamy aby  zalewa przeszła przez wszystkie warstwy.
Najlepiej zrobić rybę 2 lub 3 dni wcześniej a minimum jeden dzień aby  ryba nabrała smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF