Translate

piątek, 30 maja 2014

Gulasz z pieczarkami



Skladniki:
600g wołowiny na gulasz
2 duże cebule
6-7 dużych pieczarek
½ łyżeczki bazylii
1 łyżeczka tymianku, rozmarynu, lubczyku, oregano
Sól, pieprz, słodka papryka do smaku
Można dodać świeżą paprykę pokrojoną w kostkę
Oliwa z oliwek (lub olej) do smażenia

Wykonanie:
Mięso pokroić w sporą kostkę, pieczarki pokroić w półkrążki, cebulę w półkrążki lub dużą kostkę jak kto woli.
Mięso wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć, później dodać cebulę i przyprawy, następnie wymieszać, na koniec dodać pieczarki i dusić pod przykryciem około 50 minut ( ja gulasz robię w niedużym garnku teflonowym), robiąc potrawę w innym garnku niż teflon zaglądamy co jakiś czas i mieszamy żeby mięso nie przypaliło się do dna.
Gdy mięso będzie miękkie należy posmakować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.
Zaciągnąć 1 łyżką mąki wymieszaną z  wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF