Skladniki:
600g wołowiny na gulasz
2 duże cebule
6-7 dużych pieczarek
½ łyżeczki bazylii
1 łyżeczka tymianku, rozmarynu,
lubczyku, oregano
Sól, pieprz, słodka papryka do smaku
Można dodać świeżą paprykę pokrojoną w
kostkę
Oliwa z oliwek (lub olej) do smażenia
Wykonanie:
Mięso pokroić w sporą kostkę, pieczarki
pokroić w półkrążki, cebulę w półkrążki lub dużą kostkę jak kto woli.
Mięso wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć,
później dodać cebulę i przyprawy, następnie wymieszać, na koniec dodać
pieczarki i dusić pod przykryciem około 50 minut ( ja gulasz robię w niedużym
garnku teflonowym), robiąc potrawę w innym garnku niż teflon zaglądamy co jakiś
czas i mieszamy żeby mięso nie przypaliło się do dna.
Gdy mięso będzie miękkie należy posmakować
i ewentualnie doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz