Składniki:
- mięso na wywar (chude żeberka, wołowina lub drób wg upodobań)ja robiłam na kurczaku
- 2 średnie marchewki
- 1/2 małego pora
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 2 ziemniaki
- 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej – u mnie drobna, wiejska
- kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy
- ewentualnie gałązka lubczyku
- majeranek
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Mięso na wywar zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu.
- Warzywa pokroić w słupki (lub kostkę, jak kto woli) i dorzucić do wywaru, najwcześniej, gdy przestaną się zbierać szumowiny.
- Dodać ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy.
- Kaszę płukać na sicie do momentu aż woda przestanie być mętna, a następnie dodać do gotującej się zupy.
- Gotować do miękkości na średnim ogniu.
- Na koniec doprawić do smaku, dodać majeranek i zdjąć z ognia.
- Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Moja rada:
Płyn w
czasie długiego gotowania możne zanadto wyparować. Można go uzupełnić
pamiętając o dwóch zasadach.
- Do krupniku nie dolewamy zimnej wody, ponieważ stanie się szary.
- Dolewamy powoli, cienkim strumieniem. Jak ugotować kaszę jęczmienna Wypłukaną kaszę jęczmienną wsypujemy do garnka. Wkładamy około 3 dkg masła i zalewamy wodą. Na jedną szklankę kaszy bierzemy 2 szklanki wody Solimy do smaku – pół płaskiej łyżeczki soli powinno wystarczyć. Doprowadzamy do wrzenia. Trzeba w tym czasie kaszy pilnować, bo lubi wykipieć. Mieszamy. Zmniejszmy gaz na minimalny, przy którym kasza się jeszcze gotuje. Po 20 minutach dla kaszy drobnej, a 25 dla grubszej kasza jest gotowa do spożycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz