Translate

czwartek, 15 maja 2014

Krupnik




Składniki:
  • mięso na wywar (chude żeberka, wołowina lub drób wg upodobań)ja robiłam na kurczaku
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 małego pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej – u mnie drobna, wiejska
  • kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy
  • ewentualnie gałązka lubczyku
  • majeranek
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
  • Mięso na wywar zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu.
  • Warzywa pokroić w słupki (lub kostkę, jak kto woli) i dorzucić do wywaru, najwcześniej, gdy przestaną się zbierać szumowiny.
  • Dodać ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy.
  • Kaszę płukać na sicie do momentu aż woda przestanie być mętna, a następnie dodać do gotującej się zupy.
  • Gotować do miękkości na średnim ogniu.
  • Na koniec doprawić do smaku, dodać majeranek i zdjąć z ognia.
  • Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Moja rada:
Płyn w czasie długiego gotowania możne zanadto wyparować. Można go uzupełnić pamiętając o dwóch zasadach.

  1. Do krupniku nie dolewamy zimnej wody, ponieważ stanie się szary.
  2. Dolewamy powoli, cienkim strumieniem.                                                                                                                                                                                                                                                                                 Jak ugotować kaszę jęczmienna                                                                                Wypłukaną kaszę jęczmienną wsypujemy do garnka. Wkładamy około 3 dkg masła i zalewamy wodą. Na jedną szklankę kaszy bierzemy 2 szklanki wody  Solimy do smaku – pół płaskiej łyżeczki soli powinno wystarczyć. Doprowadzamy do wrzenia. Trzeba w tym czasie kaszy pilnować, bo lubi wykipieć. Mieszamy. Zmniejszmy gaz na minimalny, przy którym kasza się jeszcze gotuje. Po 20 minutach dla kaszy drobnej, a 25 dla grubszej kasza jest gotowa do spożycia.                                       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF