Translate

niedziela, 18 maja 2014

Ciasto z jabłkami i orzechami




 To ciasto jest proste w wykonaniu i gwarantuję że wyjdzie każdemu :) nawet osobie która nie miała styczności z pieczeniem ciast jak np. moja znajoma której swojego czasu żadne ciasto nie chciało wyjść,
ta wersja wychodzi pulchna i pyszna.



Składniki:
5-6 dużych jabłek ( dużych ja daje maksymalnie 5) 
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
4 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju
około szklanki orzechów

Wykonanie:
Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić w dowolną kostkę, włożyć do miski i zasypać cukrem i cukrem waniliowym, odstawić by puściły sok.
Wbić w to jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką,
na koniec wlać olej, wymieszać i dodać orzechy (można też dodać rodzynki).

Piec około 40-50 minut w temp 180stopni

P.S ciasto podczas pieczenia robi się ciemne



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF