Translate

środa, 14 maja 2014

Zupa pieczarkowa




Składniki

  • Składniki:
  • udka z kurczaka
  • około 600 gram pieczarek
  • kilka ziemniaków
  • 1 spora marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżka czerwonej  vegety
  • 3 listki laurowe
  • 2 kostki rosołowe  najlepiej grzybowe
  • 1 kubeczek śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  •  natka pietruszki lub koperek

wykonanie:

Udka z kurczaka dokładnie umyć. Wszystkie warzywa oczyścić ,umyć i pokroić na mniejsze kawałki .Udka ,warzywa, ziele angielski, listki laurowe przełożyć do garnka dodać wodę        i ugotować wywar. Ziemniaki oczyścić i umyć, pokroić w mała kostkę. Pieczarki również oczyścić i pokroić w plasterki lub kostkę jak kto woli. Do gotującego wywaru z kurczaka i warzyw dodać kostkę  rosołowa, dodać do zupy ziemniaki i gotować około 10 min po czym dodać pieczarki i gotować do momentu kiedy ziemniaki będą  miękkie .Śmietanę rozprowadzić z gorącą zupa (wtedy nie powinna się  zwarzyć ) Doprawić zupe do smaku sola pieprzem vegeta jak kto woli i zaciągnąć mąką ,przegotować .  Zupę  zaprawić śmietaną, ale juz jej nie gotować . Można  posypać natka pietruszki lub koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF