Zupa pieczarkowa
Składniki
- Składniki:
- udka z
kurczaka
- około
600 gram pieczarek
- kilka
ziemniaków
- 1 spora
marchewka
- 1
pietruszka
- kawałek
selera
- kawałek
pora
- kilka
ziarenek ziela angielskiego
- łyżka czerwonej
vegety
- 3 listki
laurowe
- 2 kostki
rosołowe najlepiej grzybowe
- 1
kubeczek śmietany 18%
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub koperek
wykonanie:
Udka z kurczaka dokładnie umyć. Wszystkie warzywa
oczyścić ,umyć i pokroić na mniejsze kawałki .Udka ,warzywa, ziele angielski,
listki laurowe przełożyć do garnka dodać wodę i
ugotować wywar. Ziemniaki oczyścić i umyć, pokroić w mała kostkę. Pieczarki
również oczyścić i pokroić w plasterki lub kostkę jak kto woli. Do gotującego
wywaru z kurczaka i warzyw dodać kostkę rosołowa, dodać do zupy ziemniaki
i gotować około 10 min po czym dodać pieczarki i gotować do momentu kiedy
ziemniaki będą miękkie .Śmietanę rozprowadzić z gorącą zupa (wtedy nie
powinna się zwarzyć ) Doprawić zupe do smaku sola pieprzem vegeta jak kto
woli i zaciągnąć mąką ,przegotować . Zupę zaprawić śmietaną, ale
juz jej nie gotować . Można posypać natka pietruszki lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz