Translate

czwartek, 15 maja 2014

Bigos





 Przepis jest na mieszaną kapustę ale można zrobić z wyłącznie kiszonej biorąc około 2kg kiszonej kapusty,
ja lubię gdy bigos jest kwaśny i robię wyłącznie z kiszonej.

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty,
1 kg białej kapusty,
 800 g dowolnego mięsa bez kości (im więcej gatunków, tym lepiej),
 500 g dowolnej kiełbasy, 
2 duże cebule, 
150 ml oleju lub 150 g smalcu, 
20 g suszonych grzybów, 
3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz.

Etapy przygotowania:


Grzyby namoczyć w 0,5 l wody na co najmniej 2 godziny. 
Potem wyjąć je, opłukać i pokroić w paski.
 Kapustę kiszoną zalać wodą, w której moczyły się grzyby, przecedzoną przez gęste sitko. 
             Wrzucić grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu. 
Pół godziny później dodać poszatkowaną białą kapustę, wlać 0,5 l wody i gotować 1 godzinę, w razie potrzeby uzupełniać niewielkimi ilościami wody. 
Tymczasem na dwóch trzecich tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pokrojone w dwucentymetrową kostkę mięso, płaską łyżeczkę soli oraz pieprz i dusić 45 minut pod przykryciem. 
Jeśli w rondlu zabraknie płynu, dolewać po kilka łyżek wody. 
Mięso połączyć z kapustą i gotować razem 1,5 godziny, w razie potrzeby uzupełniając wodą. 
Potem wrzucić przysmażoną na reszcie tłuszczu, pokrojoną w półcentymetrowe plastry kiełbasę i gotować jeszcze godzinę, uważając, by bigos się nie przypalał.
 Piętnaście minut przed końcem dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF