Przepis jest na mieszaną kapustę ale można zrobić z wyłącznie kiszonej biorąc około 2kg kiszonej kapusty,
ja lubię gdy bigos jest kwaśny i robię wyłącznie z kiszonej.
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty,
1 kg białej kapusty,
800 g
dowolnego mięsa bez kości (im więcej gatunków, tym lepiej),
500 g dowolnej
kiełbasy,
2 duże cebule,
150 ml oleju lub 150 g smalcu,
20 g suszonych grzybów,
3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela
angielskiego, sól, pieprz.
Etapy przygotowania:
Grzyby namoczyć w 0,5 l wody na co najmniej 2
godziny.
Potem wyjąć je, opłukać i pokroić w paski.
Kapustę kiszoną zalać wodą,
w której moczyły się grzyby, przecedzoną przez gęste sitko.
Wrzucić grzyby,
liść laurowy, ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu.
Pół godziny później
dodać poszatkowaną białą kapustę, wlać 0,5 l wody i gotować 1 godzinę, w razie
potrzeby uzupełniać niewielkimi ilościami wody.
Tymczasem na dwóch trzecich
tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pokrojone w
dwucentymetrową kostkę mięso, płaską łyżeczkę soli oraz pieprz i dusić 45 minut
pod przykryciem.
Jeśli w rondlu zabraknie płynu, dolewać po kilka łyżek wody.
Mięso połączyć z kapustą i gotować razem 1,5 godziny, w razie potrzeby
uzupełniając wodą.
Potem wrzucić przysmażoną na reszcie tłuszczu, pokrojoną w
półcentymetrowe plastry kiełbasę i gotować jeszcze godzinę, uważając, by bigos
się nie przypalał.
Piętnaście minut przed końcem dodać koncentrat pomidorowy i
doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz