Translate

środa, 21 maja 2014

Fuga (inaczej Skubaniec bądź pleśniak)


Składniki:
4,5 szklanki mąki
0,5kg cukru pudru
1,5 kostki margaryny
6 jaj
1 mały proszek do pieczenia
1,5 łyżki kakao
kwaśny dżem lub powidła

Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną  dodając żółtka, 7 łyżek cukru pudru i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto,
podzielić na 3 części do jednej dodając kakao, zwinąć każde oddzielnie i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę (dłużej lepiej).
Wysmarować blachę tłuszczem, jedną część ciasta białego rozwałkować  i wylepić blachę ( ja kroję w pasy i rozgniatam rękoma wyklejając blachę) posmarować dżemem.
Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach przykrywając nim dżem, białka ubić na bardzo sztywną pianę dodając resztę cukru pudru, wyłożyć pianę na ciasto kakaowe, trzecią część ciasta białego zetrzeć na tarce przykrywając pianę.
Piec około godziny w temp. 180 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF