Sernikomakowiec
Spód
- 200 g kruchych czekoladowych ciasteczek (lub 200 g zwykłych ciasteczek plus łyżka kakao)
- 50 g masła
- 650 kg twarogu sernikowego (nieodmiennie polecam firmę Piątnica)
- 3 jajka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 600 g gotowej masy makowej
- 2 jajka
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 70 g drobno posiekanej czekolady mlecznej lub deserowej
- 100 ml śmietanki 30 % lub 36 %
- 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 2 łyżki masła
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Tortownicę o średnicy 23-25 cm z odpinaną obręczą wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Odciąć nadmiar papieru.
Spód
Masło roztopić i zostawić do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrobnić tłuczkiem lub malakserem. Dodać roztopione masło, ewentualnie kakao i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć dno tortownicy, dokładnie uklepać i wstawić do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masa makowa
Do masy makowej dodać jajka, mąkę ziemniaczaną zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.
Masa serowa
Ser, cukier i mąkę miksować na średnich obrotach, aż masa będzie jednolita. Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksować tylko do połączenia się składników, na najmniejszych obrotach miksera.
Przygotowanie seromakowca
Tortownicę wyjąć z lodówki. Na przygotowany spód wyłożyć masę makową. Wyrównać wierzch, a następnie delikatnie wyłożyć masę serową. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 60 minut. Ciasto zostawić do wystudzenia w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiach.
Polewa czekoladowa
Śmietankę przelać do garnuszka, dodać masło, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zostawić polewę do wystudzenia. Ciasto polać jeszcze ciepła, ale nie gorącą polewą.
Seromakowiec wstawić na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz