Translate

środa, 5 lutego 2020

Ciasto pomarańczowe z galaretką


CIASTO POMARAŃCZOWE Z GALARETKA

Składniki


Biszkopt:
5 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa pomarańczowa:
750 ml soku pomarańczowego 100%
3 budynie śmietankowe bez cukru
4 łyżki cukru

Masa śmietanowa:
0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%
1 galaretka cytrynowa
oraz:
2 pomarańczowe galaretki
  1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i stopniowo dodajemy po jednym żółtku, a następnie dodajemy pojedynczo cukier, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 C. Studzimy.
  2. 2 szklanki soku pomarańczowego zagotowujemy z cukrem a w pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzący sok i gotujemy budyń, często mieszając. Gorącą masę wykładamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową. Dokładnie mieszamy i wykładamy na masę pomarańczową. Zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody. Chłodzimy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF