CIASTO POMARAŃCZOWE Z GALARETKA
Składniki
5 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa pomarańczowa:
750 ml soku pomarańczowego 100%
3 budynie śmietankowe bez cukru
4 łyżki cukru
Masa śmietanowa:
0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%
1 galaretka cytrynowa
oraz:
2 pomarańczowe galaretki
- Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną
pianę i stopniowo dodajemy po jednym żółtku, a następnie
dodajemy pojedynczo cukier, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej
papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 C.
Studzimy.
- 2 szklanki soku pomarańczowego zagotowujemy z cukrem a w
pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzący
sok i gotujemy budyń, często mieszając. Gorącą masę wykładamy
na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia.
- Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową. Dokładnie mieszamy i wykładamy na masę pomarańczową. Zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody. Chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz