Bułeczki drożdżowe
Skladniki:*
1/4 margaryny
* 5dkg drozdzy swiezych, * 1/2kg maki
* 2 żółtka /temp.pokojowa/
* szczypta soli
* 1szkl.mleka
* 1 szkl.cukru
* dżem wg uznania
* 5dkg drozdzy swiezych, * 1/2kg maki
* 2 żółtka /temp.pokojowa/
* szczypta soli
* 1szkl.mleka
* 1 szkl.cukru
* dżem wg uznania
Mleko podgrzewamy na malym ogniu,
jednoczesnie rozpuszczajac w nim margaryne, odstawiamy do
przestygniecia.
Gdy mleko jest lekko ciepłe wszystkie skladniki ciasta łaczymy w misce i dokladnie zagniatamy.
Gdy mleko jest lekko ciepłe wszystkie skladniki ciasta łaczymy w misce i dokladnie zagniatamy.
Przykrywamy
sciereczka do wyrosniecia, az podwoi swoja objetosc. Nastepnie
walkujemy z niego placek w ksztalcie prostokata, nakladamy na calosc
dzem i zwijamy jak na rolade i kroimy w paski, ukladamy w formie
wylozonej papierem do pieczenia i odstawiamy w cieple miejsce do
wyrosciecia na ok 20 min.
Pieczemy 180st na złoty kolor ok 20-25min.
Pieczemy 180st na złoty kolor ok 20-25min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz