Translate

sobota, 1 grudnia 2018

Bułeczki drożdżowe



Bułeczki drożdżowe


Skladniki:* 
1/4 margaryny
* 5dkg drozdzy swiezych, * 1/2kg maki
* 2 żółtka /temp.pokojowa/
* szczypta soli
* 1szkl.mleka
* 1 szkl.cukru
* dżem wg uznania

Mleko podgrzewamy na malym ogniu, jednoczesnie rozpuszczajac w nim margaryne, odstawiamy do przestygniecia.
Gdy mleko jest lekko ciepłe wszystkie skladniki ciasta łaczymy w misce i dokladnie zagniatamy. 
          Przykrywamy sciereczka do wyrosniecia, az podwoi swoja objetosc. Nastepnie walkujemy z niego placek w ksztalcie prostokata, nakladamy na calosc dzem i zwijamy jak na rolade i kroimy w paski, ukladamy w formie wylozonej papierem do pieczenia i odstawiamy w cieple miejsce do wyrosciecia na ok 20 min.
Pieczemy 180st na złoty kolor ok 20-25min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF