Translate

sobota, 1 grudnia 2018

Racuchy drożdzowe Babci



Racuchy drożdzowe Babci

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)

  • 1 szklanka (250 ml) lekko ciepłego mleka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 jajko

  • 2 łyżki cukru drobnego do wypieków

  • 2 średniej wielkości jabłka – ok. 400 g

  • szczypta soli

  • Dodatkowe składniki:

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do oprószenia racuchów, frużelina owocowa lub polewa czekoladowa


Drożdże świeże można zastąpić suchymi, szklanka o pojemności 250 ml

Należy pamiętać, by odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki świeże drożdże i jajko, by nabrały temperatury pokojowej.

Następnie należy przygotować rozczyn. W celu wykonania rozczynu należy pokruszyć do miski 20 g świeżych drożdży, dodać 2 łyżki cukru, 6 łyżek mąki pszennej oraz 150 ml letniego mleka (będzie to ok. 3/5 szklanki o pojemności 250 ml). Pamiętajcie, by mleko nie było za gorące. Całość należy dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Kolejno przykryć miskę z rozczynem za pomocą suchej ściereczki i postawić całość w ciepłe miejsce, bez przeciągu, na ok. 20 minut, celem wyrośnięcia.

Przygotować dużą miskę. Wsypać do niej pozostałą mąkę oraz szczyptę soli. Na środku zrobić wgłębienie i wbić tam jajko oraz dodać resztę mleka (100 ml), a także wlać wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, stopniowo zagarniając mąkę do środka. Powinno powstać średnio gęste ciasto, nie za rzadkie i nie za gęste. Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, należy dosypać wtedy łyżkę mąki, a jak za gęste, to dodać łyżkę ciepłego mleka. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Dodać pokrojone w kostkę jabłka wymieszać i zostawić jeszcze na15 min.

Na sporej patelni rozgrzać olej i nakładać racuchy, czubatą łyżka za każdym razem maczana w zimnej wodzie wtedy ciasto nie będzie się tak kleić do łyżki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF