Translate

sobota, 1 grudnia 2018

Sernik Tradycyjny na tortownice


Sernik Tradycyjny na tortownice



Składniki:
1 kg twarogu tłustego
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 6 jajek
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Twaróg tłusty zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Białka oddzielić od żółtek. Tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mi
ękkie masło i cukier zmiksować, mikserem na najwyższych obrotach, na puszysty krem, dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować, po dodaniu ostatniego żółtka miksować przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i gładka. Następnie dodawać stopniowo zmielony twaróg i dalej miksować, mikserem teraz na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i krótko zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką (już nie miskować).

Mas
ę serową przełożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 70 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik oprószyć przez siteczko cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie musi to być lodówka. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF