Sernik
Tradycyjny na tortownice
Składniki:
1
kg twarogu tłustego- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- 6 jajek
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie
składniki
na sernik wyjąć
wcześniej
z lodówki, aby się
ociepliły.
Twaróg tłusty
zmielić
trzykrotnie w maszynce do mielenia. Białka
oddzielić
od żółtek.
Tortownicę
o śr.
25 cm wyłożyć
papierem do pieczenia.
Miękkie masło i cukier zmiksować, mikserem na najwyższych obrotach, na puszysty krem, dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować, po dodaniu ostatniego żółtka miksować przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i gładka. Następnie dodawać stopniowo zmielony twaróg i dalej miksować, mikserem teraz na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i krótko zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką (już nie miskować).
Masę serową przełożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 70 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik oprószyć przez siteczko cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie musi to być lodówka.
Miękkie masło i cukier zmiksować, mikserem na najwyższych obrotach, na puszysty krem, dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować, po dodaniu ostatniego żółtka miksować przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i gładka. Następnie dodawać stopniowo zmielony twaróg i dalej miksować, mikserem teraz na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i krótko zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką (już nie miskować).
Masę serową przełożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 70 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik oprószyć przez siteczko cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie musi to być lodówka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz