Schab w 5 minut
1,30 schabu bez kości
6 łyżek soli
3 czubate łyżki majonezu
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
2-3 listki laurowe
do garnka wlać zimną wodę około 3 litry tak żeby zakryła mięso
i wszystkie przyprawy
(czosnek przekroić na 2) wymieszać, włożyć schab do zimnego.
Włączyć gaz i jak się mięso zgotuje (z zegarkiem na ręku)
gotować 5 minut, po tym czasie wyłączyć i zostawić do
całkowitego wystygnięcia (około 6 godzin)
Jak wystygnie ponownie wstawić na gaz i gdy się zagotuje gotować 5
minut i znowu wyłączyć.
Wyciągnąć jak będzie zimny, najlepiej zostawić na noc.
to przepis na własnoręcznie zrobioną wędline do kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz