Translate

sobota, 1 grudnia 2018

Lukierki

lukierki

składniki:


30dkg.maki przesiac 
30dkg masla 
2 zoltka 
6 lyzek smietany 
1 lyzka octu.

wykonanie:

Make przesiać dodać masło i zagniatać, następnie dodać żółtka śmietanę i ocet.
Wyrobić ciasto i do lodówki na 10-15min.  Ja daje przeważnie kostkę masła i z 4 łyżki śmietany ,ale jak kto woli. 
Lukier: 1 białko 15 dkg cukru pudru i sok z cytryny .Ucieram w makutrze. Musi być gesty żeby dużo nie spłynęło podczas pieczenia co zawsze sie zdarzy. Piec  w 180 stopni  15min. Przeważnie ciasto się wałkuje i smaruje lukrem ,a potem kroi kwadraty .Ja jednak wole wycinać i smarować kładąc łyżka po trochu lukru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF