Translate

sobota, 1 grudnia 2018

Śmietanowiec



Śmietanowiec


Składniki:

Przygotowanie

  1. Przygotować 2 lub 3 różne galaretki owocowe wg przepisu na opakowaniu. Dwie o jednakowym smaku przygotować pod koniec wykonania ciasta.
  2. Zagotować mleko a następnie wsypać cukier i żelatynę po czym wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Po ostudzeniu mleka (połączonego z żelatyną i cukrem) dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać.
  4. Gdy masa mleczno-śmietanowa zacznie delikatnie tężeć, wylać połowę na blachę wyłożoną folią aluminiową (24x30) lub tortownicę.
  5. Rozłożyć połowę pokrojonych w drobną kostkę galaretek i poczekać chwilę aż wszystko stężeje.
  6. Następnie wylać 2 część masy i znowu rozłożyć galaretkę.
  7. Gdy ciasto dobrze stężeje zalać dwiema galaretkami w tym samym kolorze. Doskonale do tego ciasta pasują owoce ułożone na wierzchu, latem jagody, maliny a zimą cząsteczki mandarynek lub pomarańczy. Moje zdjęcie przedstawia uboższą wersję ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF