Śmietanowiec
Składniki:
- galaretki w różnych smakach, 4-5
- mogą być owoce na wierzch
Przygotowanie
- Przygotować 2 lub 3 różne galaretki owocowe wg przepisu na
opakowaniu. Dwie o jednakowym smaku przygotować pod koniec
wykonania ciasta.
- Zagotować mleko a następnie wsypać cukier i żelatynę po
czym wszystko dokładnie wymieszać.
- Po ostudzeniu mleka (połączonego z żelatyną i cukrem)
dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać.
- Gdy masa mleczno-śmietanowa zacznie delikatnie tężeć,
wylać połowę na blachę wyłożoną folią aluminiową (24x30)
lub tortownicę.
- Rozłożyć połowę pokrojonych w drobną kostkę galaretek
i poczekać chwilę aż wszystko stężeje.
- Następnie wylać 2 część masy i znowu rozłożyć
galaretkę.
- Gdy ciasto dobrze stężeje zalać dwiema galaretkami w tym
samym kolorze. Doskonale do tego ciasta pasują owoce ułożone na
wierzchu, latem jagody, maliny a zimą cząsteczki mandarynek lub
pomarańczy. Moje zdjęcie przedstawia uboższą wersję ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz