Translate

niedziela, 2 grudnia 2018

Sernik z makiem i białą czekoladą


Sernik z makiem i białą czekoladą
Składniki:Spód:
150 g kruchych ciastek czekoladowych
70 g masła
Masa serowa:
800 g tłustego twarogu
200 ml mleka
100 g masła
100 g cukru pudru
5 jajek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g białej czekolady
5 łyżek maku
Sos wiśniowy:
400 g mrożonych wiśni bez pestek
szczypta cynamonu
2-3 goździki
2-3 torebki nasienne kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka zmiksować na proszek. Dodać masło i jeszcze raz zmiksować. Masę wysypać na tortownicę o średnicy 22 cm, wylepić nią spód. Wstawić do lodówki, na 20 minut aby się schłodziła.
Twaróg razem z mlekiem, jajkami, masłem, cukrem i mąką zmiksować blenderem, żeby wszystko się połączyło i nabrało kremowej konsystencji bez gródek.  Dodać mak i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać i przelać do formy.
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Sernik wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na godzinę do wystygnięcia w piekarniku. Przed podaniem przygotować sos wiśniowy. Mrożone wiśnie razem z przyprawami podsmażyć na patelni przez kilkanaście minut. Dolać 100 ml wody. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody i dodać porcjami do wiśni ciągle mieszając. Sos powinien mieć konsystencję kisielu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF