Sernik
z makiem i białą czekoladą
Składniki:Spód:
150 g kruchych ciastek czekoladowych
70 g masła
Masa serowa:
800 g tłustego twarogu
200 ml mleka
100 g masła
100 g cukru pudru
5 jajek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g białej czekolady
5 łyżek maku
Sos wiśniowy:
400 g mrożonych wiśni bez pestek
szczypta cynamonu
2-3 goździki
2-3 torebki nasienne kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
150 g kruchych ciastek czekoladowych
70 g masła
Masa serowa:
800 g tłustego twarogu
200 ml mleka
100 g masła
100 g cukru pudru
5 jajek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g białej czekolady
5 łyżek maku
Sos wiśniowy:
400 g mrożonych wiśni bez pestek
szczypta cynamonu
2-3 goździki
2-3 torebki nasienne kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób
przygotowania:Masło
rozpuścić w rondelku. Ciasteczka zmiksować na proszek. Dodać
masło i jeszcze raz zmiksować. Masę wysypać na tortownicę o
średnicy 22 cm, wylepić nią spód. Wstawić do lodówki, na 20
minut aby się schłodziła.
Twaróg razem z mlekiem, jajkami, masłem, cukrem i mąką zmiksować blenderem, żeby wszystko się połączyło i nabrało kremowej konsystencji bez gródek. Dodać mak i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać i przelać do formy.
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Sernik wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na godzinę do wystygnięcia w piekarniku. Przed podaniem przygotować sos wiśniowy. Mrożone wiśnie razem z przyprawami podsmażyć na patelni przez kilkanaście minut. Dolać 100 ml wody. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody i dodać porcjami do wiśni ciągle mieszając. Sos powinien mieć konsystencję kisielu.
Twaróg razem z mlekiem, jajkami, masłem, cukrem i mąką zmiksować blenderem, żeby wszystko się połączyło i nabrało kremowej konsystencji bez gródek. Dodać mak i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać i przelać do formy.
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Sernik wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na godzinę do wystygnięcia w piekarniku. Przed podaniem przygotować sos wiśniowy. Mrożone wiśnie razem z przyprawami podsmażyć na patelni przez kilkanaście minut. Dolać 100 ml wody. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody i dodać porcjami do wiśni ciągle mieszając. Sos powinien mieć konsystencję kisielu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz