Translate

sobota, 1 grudnia 2018

ciasto Fiona


CIASTO FIONA :)

Wszyscy mają Shreka to ja mam Fionę :) czyli pyszne ciacho z delicjami, masą budyniową na bazie soku i pianką malinową :) damski odpowiednik Shreka :)

Przepis:

Biszkopt:

* 3 jajka
* 1/2 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubijać ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dosypywać stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Chwilę pomiksować na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Wylać na blaszkę o wymiarach 24x28 i piec w piekarniku nagrzanym do 180'C ok. pół godziny.


Masa budyniowa:

* 900ml soku z czerwonych owoców, np. Kubuś, Pysio
* 3 budynie malinowe z cukrem
W szklance soku rozprowadzamy proszek budyniowy a resztę soku zagotowujemy. Rozpuszczony proszek wlewamy do gotującego się soku i energicznie mieszamy. Ciepły wylewamy na ostudzony biszkopt. Studzimy.


Pianka malinowa:

* 400ml śmietanki 30%
* 1.5 opakowania galaretki malinowej
* łyżka cukru pudru
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier i stopniowo ostudzoną galaretkę. Wylewamy na zimną masę budyniową.
Dodatkowo:
* 2 opakowania delicji malinowych
* 2 opakowania galaretki malinowej
Delicje rozkładamy jedna obok drugiej na piance malinowej. Możemy również zrobić drugą wersję ciasta z delicjami pomiędzy masa budyniową a pianką. Galaretki rozpuszczamy w 600ml wody. Gdy stężeją wylewamy na delicje. Ciasto odstawiamy w zimne miejsce by całkowicie zastygły masy.
SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF