Drożdżówka
składniki:
3,5 szklanki mąki
1 Kasia
pol szklanki cukru
pół szklanki mleka
olejek smietankowy
olejek migdałowy
szczypta soli,
szczypta proszku do pieczenia
4 jajka
5 dkg drożdży
5 dkg drożdży
Jabłka lub inny
owoc
wykonanie:
Make przesiac dodać
szczyptę soli i szczyptę proszku do pieczenia. Nastepnie pół
kostki Kasi rozpuścić i wystudzić druga połówkę zostawić do
kruszonk.
Zrobic rozczyn z
drozdzy troszkę mleka i 1yzeczka cukru 1lyzczeczke mąki odstawic do
wyrośnięcia.
Jak drozdze wyrosną
dodać do mąki mleko drożdże wyrobić w między czasie ubić 4
jajka z cukrem i dodać do mąki i wyrabiać ciasto na koncu wlac
tłuszcz i wyrobić tak ciasto żeby było napowietrzone zostawić w
misce do wyrośnięcia.
Ja robiąc w robocie wrzucam wszystko na raz oprócz roztopionego masła, masło wlewam na końcu.
Kruszonka:
1 porcja (np. 100g)
masła
1 porcja (np. 100g) cukru
2 porcje (np. 200g) mąki
Jak ciasto wyrośnie
wyłożyć na dużą blache wysmarowaną masłem i posypaną bułką
tartą, gdy ciasto rośnie ponownie w foremce (musi rosnąć minimum kolejne 30 minut) pokroić jabłka
zetrzeć schłodzoną kruszonkę ( ja kruszonkę miałam sypką w
lodówce)
Piec 180 stopni Celsjusza 35 minut tak żeby jak patyczek się
włoży do ciasta był suchy
jak ciasto się upiecze zrobić lukier
cukier puder woda gorąca i ja dodaję olejek migdalowy. 10 łyżek
cukru pudru około 3łyżki gorącej wody. Lukier musi być bardzo gęsty
ale na tyle żeby można go było polac po cieście.
wyrabiając ciasto dodaj garść mąki lub nawet dwie, ciasto musi być sprężyste i nie kleić się.
Można dodać mix owoców na przykład jabłka, borówki, wiśnie. maliny się nie nadają bo wycieknie z nich sok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz