Translate

sobota, 1 grudnia 2018

Drożdżówka z jabłkami


Drożdżówka

składniki:

3,5 szklanki mąki
1 Kasia
pol szklanki cukru
pół szklanki mleka
olejek smietankowy olejek migdałowy
szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia
4 jajka
5 dkg  drożdży 
Jabłka lub inny owoc

wykonanie:

Make przesiac dodać szczyptę soli i szczyptę proszku do pieczenia. Nastepnie pół kostki Kasi rozpuścić i wystudzić druga połówkę zostawić do kruszonk.
Zrobic rozczyn z drozdzy troszkę mleka i 1yzeczka cukru 1lyzczeczke mąki odstawic do wyrośnięcia.
Jak drozdze wyrosną dodać do mąki mleko drożdże wyrobić w między czasie ubić 4 jajka z cukrem i dodać do mąki i wyrabiać ciasto na koncu wlac tłuszcz i wyrobić tak ciasto żeby było napowietrzone zostawić w misce do wyrośnięcia.

Ja robiąc w robocie wrzucam wszystko na raz oprócz roztopionego masła, masło wlewam na końcu.

Kruszonka:
1 porcja (np. 100g) masła
1 porcja (np. 100g) cukru
2 porcje (np. 200g) mąki

Jak ciasto wyrośnie wyłożyć na dużą blache wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, gdy ciasto rośnie ponownie w foremce  (musi rosnąć minimum kolejne 30 minut) pokroić jabłka zetrzeć schłodzoną kruszonkę ( ja kruszonkę miałam sypką w lodówce) 

 Piec 180 stopni Celsjusza   35 minut tak żeby jak patyczek się włoży do ciasta był suchy 

jak ciasto się upiecze zrobić lukier cukier puder woda gorąca i ja dodaję olejek migdalowy. 10 łyżek cukru pudru około 3łyżki gorącej wody. Lukier musi być bardzo gęsty ale na tyle żeby można go było polac po cieście.

wyrabiając ciasto dodaj garść mąki lub nawet dwie, ciasto musi być sprężyste i nie kleić się.
Można dodać mix owoców na przykład jabłka, borówki, wiśnie. maliny się nie nadają bo wycieknie z nich sok.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF