Translate

poniedziałek, 17 czerwca 2019

Drożdżowe rogaliki z jabłkiem


Drożdżowe rogaliki z jabłkiem

składniki:

3 szklanki mąki
10 dag świeżych drożdży
1 cukier waniliowy
1 kostka masła do pieczenia np. kasia
2 łyżeczki cukru (z czubkiem)
2 jajka
szczypta soli


wykonanie:
sposób wykonania jest banalnie prosty, wrzucic wszystkie składniki do miski, drożdże pokruszyć i wyrobić ciasto, nie musi być zostawiane do wyrośnięcia.
później rozwałkować na około 3mm i wykroić koło, ja przykładam tortownice i wykrawam koło nożem, potem to koło podzielić na pół i każda z połówek podzielić na 3 trójkąty wyjdzie 6 kawałków, do każdego trójkąta położyć kawałek jabłka pokrojonego w kostkę lub jak kto woli ale takiej wielkości żeby potem zawinąć rogalik.
piec w piekarniku o temperaturze 170 - 180 stopni 12 - 15 minut, jak sie zrumienią to sa dobre.
lukier: ja do cukru pudru daje odrobine olejku, tutaj dałam cytrynowy i na 10 łyżek cukru pudru około 3 łyżki wrzącej wody, tyle żeby lukier był bardzo gęsty ale lejący, rogaliki maczałam w lukrze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF