Tradycyjny chlebek bananowy
Przepis
na chleb bananowy, popularny amerykański wypiek.
Składniki
- 3 średnie banany (ok. 470 gramów ze skórką)
- 85 gramów masła
- 135 gramów cukru (2/3 szklanki)
- 2 średnie jajka
- 225 gramów mąki pszennej typu 500 (2 niepełne szklanki)
- 11 gramów proszku do pieczenia (ok. 3 łyżeczki)
- 3 gramy soli (ok. pół łyżeczki)
Wykonanie:
Podane
w przepisie proporcje są odpowiednie do przygotowania ciasta w
formie o rozmiarach 11x22x7,5 cm. Możecie użyć też formy o trochę
większej długości (forma na zdjęciach ma 30 cm), chleb będzie
wtedy trochę niższy.
- 85 gramów masła ubijamy w misce, najlepiej za pomocą drewnianego ubijaka, aż zrobi się kremowe.Warto wyjąć masło wcześniej z lodówki, aby zagrzało się i zmiękło.
Stopniowo
dodajemy 2/3 szklanki cukru i mieszamy, aż masa stanie się w miarę
gładka.
Na
początku może to stanowić trudność, jednak po dodaniu jajek,
mieszanie będzie szło łatwiej.
Dodajemy 2 średnie jajka i mieszamy, aż masa zrobi się bladożółta.
Przesiewamy
przez sitko 2 niepełne szklanki mąki i dodajemy do masy.
W
Stanach, do większości potraw używa się all purpose flour
(mąki do
wszystkich zastosowań), której najlepszym odpowiednikiem jest nasza
mąka pszenna typu 500.
Dodajemy
3 łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki soli. Mieszamy.
Rozgniatamy
widelcem obrane ze skórki banany. Jeżeli banany nie są zbyt
miękkie, możemy najpierw energicznie ponakłuwać je widelcem,
dzięki czemu później łatwiej będzie je rozgnieść.
Wygodnie
jest też użyć do tego celu ubijaka do ziemniaków.
Nie
używajcie miksera i starajcie się rozgniatać banany tak, aby
pozostały widoczne grudki.Jeżeli macie w domu sczerniałe banany i
nie wiecie co z nimi zrobić, będą świetnie nadawały się do tego
przepisu.
Dodajemy
rozgniecione banany do masy i mieszamy. Natłuszczamy
formę do pieczenia.
Wykładamy
ciasto do formy i wygładzamy łyżką. Pieczemy
ciasto w temperaturze 180 stopni na najniższej półce piekarnika, z
włączonym grzaniem góra-dół, przez 60-70 minut albo do czasu, aż
po włożeniu drewnianego patyczka w środek ciasta, będzie czysty i
suchy po wyjęciu.
Wyjmujemy
ciasto z piekarnika, ale przez 20-30 minut nie wyciągamy go z formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz