Kruche maślane ciasteczka
150 g masła
100 g drobnego cukru
300 g mąki pszennej
duża szczypta soli
1 jajko
Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Masło zagniatamy z cukrem, mąką i solą, pod koniec dodając jajko. Można zmiksować składniki w malakserze. Ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy i rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wycinamy ulubione kształty, układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut (większe trochę dłużej, mniejsze krócej). Ostudzone ciastka można udekorować lukrem, stopioną czekoladą albo przełożyć ulubionym dżemem.
*w wersji kakaowej 50 g mąki trzeba zastąpić 50 g kakao.
150 g masła
100 g drobnego cukru
300 g mąki pszennej
duża szczypta soli
1 jajko
Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Masło zagniatamy z cukrem, mąką i solą, pod koniec dodając jajko. Można zmiksować składniki w malakserze. Ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy i rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wycinamy ulubione kształty, układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut (większe trochę dłużej, mniejsze krócej). Ostudzone ciastka można udekorować lukrem, stopioną czekoladą albo przełożyć ulubionym dżemem.
*w wersji kakaowej 50 g mąki trzeba zastąpić 50 g kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz