Krakowskie
drożdżówki z serem
Wrzesień. Szkoła. Koniec wakacji
dzieci, urlopów. Jak sobie poradzić z powrotem do codziennych
obowiązków? Mogę Ci jedynie nasunąć pomysł na domowe drożdżówki
z serem i lukrem, które mogą zastąpić zwykłe kanapki dla dzieci,
czy do pracy. Ciasto wychodzi mięciutkie, puchate i przez kilka dni
można je na spokojnie zjeść (szybko nie twardnieją jeżeli dobrze
wyrobicie ciasto).
Drożdżówki przygotowałam z
twarożkiem “Mój ulubiony” Wieluń i jestem przekonana, że
jeżeli raz je wykonacie to za kilka dni będzie chcieli je znowu
Składniki:
½ kostki drożdży (50g)
1
szklanka ciepłego (nie gorącego!) mleka
500 g mąki pszennej
40 g
cukru pudru
100 g rozpuszczonego masła
1 jajko Dodatkowo: jajko do
posmarowania
Składniki na masę serową
450 g twarożka kanapkowo-sernikowego
Wieluń "mój ulubiony"
2 żółtka
60 g cukru waniliowego
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru kilka łyżek
wody
Do miski włożyć rozdrobnione palcami
drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i
dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do
wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją
objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mielismy stare
drożdże, dodalismy zbyt ciepłego mleka itp.)
W osobnym naczyniu
wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać.
Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie.
Nie podsypywać za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę
aby podwoiło swoją objętość.
Do miski dodajemy ser, żółtka oraz
cukier waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki lub blendera. Naszą
masę serową odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na
kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie
smarujemy masą serową. Przykrywamy boki w stronę środka
prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi.
Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz. Następnie każdy nasz wycinek
zwijamy odwracając jeden koniec na drugą stronę
układamy na blaszce wyłożonej papierem
zachowując odstępy.
Drożdżówki odstawiamy na ok. 10
minut w ciepłe miejsce (opcjonalnie smarujemy je roztrzepanym
jajkiem). W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Piec ok
25-30 minut.
Po upieczeniu rozrabiamy lukier i
dekorujemy drożdżówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz