Translate

piątek, 21 czerwca 2019

Krakowskie drożdżówki z serem


Krakowskie drożdżówki z serem


Wrzesień. Szkoła. Koniec wakacji dzieci, urlopów. Jak sobie poradzić z powrotem do codziennych obowiązków? Mogę Ci jedynie nasunąć pomysł na domowe drożdżówki z serem i lukrem, które mogą zastąpić zwykłe kanapki dla dzieci, czy do pracy. Ciasto wychodzi mięciutkie, puchate i przez kilka dni można je na spokojnie zjeść (szybko nie twardnieją jeżeli dobrze wyrobicie ciasto).
Drożdżówki przygotowałam z twarożkiem “Mój ulubiony” Wieluń i jestem przekonana, że jeżeli raz je wykonacie to za kilka dni będzie chcieli je znowu


Składniki: 
½ kostki drożdży (50g) 
1 szklanka ciepłego (nie gorącego!) mleka 
500 g mąki pszennej 
40 g cukru pudru 
100 g rozpuszczonego masła 
1 jajko Dodatkowo: jajko do posmarowania

Składniki na masę serową
450 g twarożka kanapkowo-sernikowego Wieluń  "mój ulubiony"
2 żółtka 
60 g cukru waniliowego

Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody

Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mielismy stare drożdże, dodalismy zbyt ciepłego mleka itp.) 
W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość.
Do miski dodajemy ser, żółtka oraz cukier waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki lub blendera. Naszą masę serową odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową. Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy odwracając jeden koniec na drugą stronę
układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.

Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce (opcjonalnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem). W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Piec ok 25-30 minut.
Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF