Chleb z gara
750 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
2 szklanki ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
2 szklanki ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę pszenną wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać pół łyżeczki cukru, łyżeczkę soli, łyżkę oleju i dwie szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody.
Składniki dokładnie wymieszać, a następnie miskę z ciastem przykryć szczelnie folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 8 godzin – ja ciasto wyrabiam wieczorem, a chleb piekę rano.
Po podanym czasie ciasto na chleb krótko zagnieść na lekko podsypanym mąką blacie, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około 20-30 minut ).
Nagrzać piekarnik razem z garnkiem i pokrywką ( ja używam dużego – długość 28 cm, szerokość 20 cm, wysokość 10 cm, naczynia żaroodpornego z pokrywką ) do 220 stopni.
Do gorącego garnka wrzucić wyrobione ciasto na chleb ( można ponacinać ), nakryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec 35 minut na funkcji grzania góra-dół w 220 stopniach.
Po 35 minutach zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 20 minut.
Wyjąć chleb z piekarnika i studzić na kratce, aby mógł dobrze odparować.
Chleb pieczony w garnku kroić po całkowitym wystudzeniu SMACZNEGO
Mąkę pszenną wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać pół łyżeczki cukru, łyżeczkę soli, łyżkę oleju i dwie szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody.
Składniki dokładnie wymieszać, a następnie miskę z ciastem przykryć szczelnie folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 8 godzin – ja ciasto wyrabiam wieczorem, a chleb piekę rano.
Po podanym czasie ciasto na chleb krótko zagnieść na lekko podsypanym mąką blacie, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około 20-30 minut ).
Nagrzać piekarnik razem z garnkiem i pokrywką ( ja używam dużego – długość 28 cm, szerokość 20 cm, wysokość 10 cm, naczynia żaroodpornego z pokrywką ) do 220 stopni.
Do gorącego garnka wrzucić wyrobione ciasto na chleb ( można ponacinać ), nakryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec 35 minut na funkcji grzania góra-dół w 220 stopniach.
Po 35 minutach zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 20 minut.
Wyjąć chleb z piekarnika i studzić na kratce, aby mógł dobrze odparować.
Chleb pieczony w garnku kroić po całkowitym wystudzeniu SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz