Translate

niedziela, 19 kwietnia 2020

Pieczony kurczak w warzywach


Pieczony kurczak w warzywach

szybkie i dietetyczne danie, polecam zwłaszcza tym co kochają rozmaryn ;)

składniki:

2 średnie cukinie
2 świeże papryki czerwona i żółta
3 sztuki piersi z kurczaka
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
oliwa 4 łyżki lub więcej
3 łyżeczki świeżego rozmarynu lub suszonego
sól do smaku 2 szczypty
pieprz do smaku 2 szczypty
ziemniaki 4 średnie sztuki

wykonanie:

rozgrzać piekarnik (gazowy200stopni, elektryczny z termoobiegiem maksymalnie 180 stopni)
obrać warzywa, cukinie poroić w półkrążki, paprykę i cebulę w piórka, ziemniaki pokroć w bardzo dużą kostkę lub małę łódeczki, wrzucić wszystko do brytfanny, posypać solą i pieprzem.
w osobnym naczyniu zrobić mieszaninę oliwy, rozmarynu, przeciśniętego czosnku i soku z cytryny, wymieszać i połową marynaty polać warzywa i zamieszać aby wszystkie warzywa były nią pokryte.
       Wstawić do piekarnika i piec 20 minut, w tym czasie oczyścić piersi z kurczaka umyć i osuszyć
pokroić w dużą kostkę (niepokrojone zostaną w środku surowe) posypać solą, pieprzem oraz oblać marynatą i pozostawić na 15 minut. Następnie dodać kurczaka do warzyw i piec kolejne 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF