Biszkopt mojej kochanej cioci Oli
ten biszkopt nie opada i nie trzeba nim rzucać
składniki
5 jajek
1 szkl. cukru
3/4 szklanki maki i do pełna dodać
mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki octu
wykonanie
białka oddzielić od żółtek pilnować zeby ani odrobina żółtka nie była w białku, ani woda.
białka ubić na sztywna piane mikserem,
potem dodać cukier (można dodać cukier waniliowy)
do żółtek dodać proszek do pieczenia i
ocet, dobrze wymieszać widelcem.
wymieszane żółtka dodać do piany z
białek i wymieszać delikatnie łyzka.
do masy jajecznej dodać powoli
przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
tortownica duża, przełożyć ciasto i wyrównać łopatka.
piec w temp. 170 stopni 25-30 min
sprawdzić patyczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz