Translate

środa, 29 kwietnia 2020

Biszkopt


Biszkopt mojej  kochanej cioci Oli
ten biszkopt nie opada i nie trzeba nim rzucać



składniki
5 jajek
1 szkl. cukru
3/4 szklanki maki i do pełna dodać mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki octu



wykonanie
białka oddzielić od żółtek  pilnować zeby ani odrobina żółtka nie była w białku, ani woda.
białka ubić na sztywna piane mikserem, potem dodać cukier (można dodać cukier waniliowy)
do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, dobrze wymieszać widelcem.
 wymieszane żółtka dodać do piany z białek i wymieszać delikatnie łyzka.
do masy jajecznej dodać powoli przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
tortownica duża, przełożyć ciasto i wyrównać łopatka.
piec w temp. 170 stopni 25-30 min sprawdzić patyczkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF