Tort z twarogu wg Sanatate in Bucate
skłądniki:
2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
4 łyżki stołowe śmietany
4 jajka
400 gram twarogu
100 gram masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
według uznania: orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce itp.
wykonanie:
Jajka ubij z cukrem. Masa powinna być jasna, a cukier musi całkowicie się rozpuścić.
Do jajek dodaj śmietanę, twaróg i roztopione masło, sodę oraz sól.
wszystko razem dokładnie wymieszaj a następni ubij za pomocą blendera do jednolitej konsystencji.
Dodaj przesianą wcześniej mąkę i znowu dokładnie wymieszaj.
Wylej ciasto do formy wyłożonej pergaminem, wstaw do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz około 30 minut.
Po wyciągnięcie z piekarnika ciasto musi ostygnąć – na początku w formie, a później na blacie. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz