Babka
piaskowa
Składniki
-kostka
margaryny (200 g)
-4 jajka
-1 szklanka mąki pszennej
-3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-cukier waniliowy
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 jajka
-1 szklanka mąki pszennej
-3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-cukier waniliowy
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ulubiony olejek zapachowy (kilka kropel)
1.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Następnie jajka
dokładnie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa jajeczna
zwiększy swoją objętość a kryształki cukru całkowicie się
rozpuszczą
2.
W osobnej misce przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i
stopniowo dodajemy do masy jajecznej, następnie wlewamy rozpuszczoną
i wystudzoną margarynę. Miksujemy wszystko dokładnie aby nie było
grudek mąki i dodajemy olejek ja dałam kilka kropel arakowego.
3.
Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia bądź
wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i wstawiamy do
rozgrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy godzinę (a nawet
dłużej) do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wyciągamy z
piekarnika i z formy, aby nie była zbyt wilgotna. Wierzch babki
można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
przepyszna, wilgotna babka.
OdpowiedzUsuń