Translate

poniedziałek, 30 marca 2020

Babka piaskowa



Babka piaskowa


Składniki

-kostka margaryny (200 g)
-4 jajka
-1 szklanka mąki pszennej
-3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-cukier waniliowy
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ulubiony olejek zapachowy (kilka kropel)

1. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Następnie jajka dokładnie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa jajeczna zwiększy swoją objętość a kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą

2. W osobnej misce przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, następnie wlewamy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Miksujemy wszystko dokładnie aby nie było grudek mąki i dodajemy olejek ja dałam kilka kropel arakowego.

3. Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy godzinę (a nawet dłużej) do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i z formy, aby nie była zbyt wilgotna. Wierzch babki można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.






1 komentarz:

Print

Print Friendly and PDF