Translate

sobota, 5 września 2020

Muffinki

 

Łatwy przepis na muffinki

Najprostszy przepis na muffinki wymaga podstawowych produktów, które są w każdej kuchni: mąki, mleka, jajek i oleju.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,

  • 2 jajka,

  • 1 szklanka mleka,

  • pół szklanki cukru,

  • pół szklanki oleju roślinnego,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania muffinek:

  • Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.

  • W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej.

  • Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki.

  • Przelej masę do foremek na muffinki.

  • Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Jeśli w kuchni brakuje któregoś ze składników, możesz zastosować zamienniki:

  • zamiast oleju – roztopione masło lub margaryna,

  • zamiast mleka – maślanka, jogurt naturalny lub kefir,

  • zamiast proszku do pieczenia – soda oczyszczona,

  • jajka – proszek sojowy z wodą lub mąką ziemniaczaną.

Jak udoskonalić prosty przepis na muffinki?

Łatwe muffinki można wzbogacić o inne składniki, żeby smak był bardziej urozmaicony. Do wymieszanego już ciasta warto dodać:

  • bakalie, np. posiekane lub całe orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową,

  • kakao,

  • kawałki czekolady,

  • łyżkę ulubionego dżemu,

  • twarożek,

  • wiórki kokosowe,

  • dużą łyżkę nutelli – muffinki z nutellą są bardziej czekoladowe niż te z samym kakao.

Ciastka mogą być przygotowane w wersji niskokalorycznej. Do dietetycznych muffinek zamiast cukru można dodać słodzik, np. stewię lub ksylitol, lub zastąpić część mąki otrębami. Do wegańskich muffinek  zamiast mleka należy wykorzystać np. mleko sojowe, kokosowe lub migdałowe.

można w środek dać budyniu ugotowanego w połowie mleka, do foremki łyżka ciasta łyżka budyniu i przykryć ciastem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF