Translate

sobota, 5 września 2020

Sałatka Żydowska


 Sałatka Żydowska

Składniki na ok. 8 porcji (ok. 1,5 litra):

  • 1 kg ziemniaków typu A (czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi)

  • 6 jajek

  • 1 cebula lub pęczek zielonej, młodej cebulki (albo szczypiorku)

  • ok. 300 ml majonezu

  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ciepłe obrać. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Dobrze jest ziemniaki oziębić, wstawiając je po obraniu na jakiś czas np. do lodówki, aby były twarde, dzięki czemu łatwiej będzie się je kroić i nie będą się rozpadać. Można ugotować ziemniaki wieczór wcześniej).

  2. Ziemniaki pokroić w kostkę.

  3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.

  4. Zieloną cebulkę opłukać, osuszyć i pokroić drobno. (Jeśli używamy zwykłą cebulę, należy ją obrać i drobno posiekać).

  5. Ziemniaki, jajka i cebulę przełożyć do miski. Dodać tyle majonezu, aby składniki się połączyły, a sałatka nie była za sucha. (Ilość majonezu zależy od ziemniaków).

  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  7. Sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF