Translate

sobota, 25 marca 2023

Blok Czekoladowy


Blok Czekoladowy

Składniki:

½ szklanki mleka

¾ szklanki cukru

4 łyżki kakao

250 gram masła

2 szklanki pełnego mleka w proszku

(dałam z lekkim czubkiem razem 260g. Używam mleka "niebieskiego" Siedlce lub "łaciatego")

można dodać kilka kropli aromatu

dodatkowo:

herbatniki, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce.


Wykonanie:

Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).

Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.

Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o długości 25cm), wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 3- 4 godziny lub na całą noc.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF