Składniki:
½ szklanki mleka
¾ szklanki cukru
4 łyżki kakao
250 gram masła
2 szklanki pełnego mleka w proszku
(dałam z lekkim czubkiem razem 260g. Używam mleka "niebieskiego" Siedlce lub "łaciatego")
można dodać kilka kropli aromatu
dodatkowo:
herbatniki, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce.
Wykonanie:
Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o długości 25cm), wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 3- 4 godziny lub na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz