Ciasto z Agrestem i kruszonką
składniki:
250g masła (temperatura pokojowa)
3/4 szklanki cukru (szklanka 250ml)
cukier waniliowy
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 i 3/4 szklanki mąki
około 400gram agrestu (lub innych owoców)
kruszonka:
200 gram mąki
100 gram masła
100 gram cukru
cukier waniliowy
wyrobić ręką aż będzie sypka a masło dobrze się rozprowadzi i kruszonka będzie wilgotna.
lukier:
około 4-5 łyżek cukru (czubate)
wrząca woda około 3 łyżki tyle żeby lukier był gęsty ale na tyle płynny żeby móc nim polać.
wykonanie:
Masło przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i wyrobić mikserem do połączenia składników, następnie cały czas miksując dodać kolejno jajka, proszek do pieczenia oraz w kilku porcjach mąkę. miksować do uzyskania gęstego jednolitego ciasta.
Formę o wymiarach 22x33 (moja ma 34x26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto rozprowadzając równomiernie.
Agrest osuszyć usunąć końcówki i rozłożyć niezbyt gęsto na cieście, ja zmiksowałam z mrożonymi wiśniami, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni 40- 45 minut, upieczone wyjąć z piekarnika i wystudzić, potem polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz