Translate

niedziela, 6 sierpnia 2023

Ciasto z agrestem i kruszonką



Ciasto z Agrestem i kruszonką

składniki:

250g masła (temperatura pokojowa)
3/4 szklanki cukru  (szklanka 250ml)
cukier waniliowy
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 i 3/4 szklanki mąki
około 400gram agrestu (lub innych owoców)

kruszonka:

200 gram mąki
100 gram masła
100 gram cukru
cukier waniliowy

 wyrobić ręką aż będzie sypka a masło dobrze się rozprowadzi i kruszonka będzie wilgotna.

lukier:

około 4-5 łyżek cukru (czubate)
wrząca woda około 3 łyżki tyle żeby lukier był gęsty ale na tyle płynny żeby móc nim polać.

wykonanie:

Masło przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i wyrobić mikserem do połączenia składników, następnie cały czas miksując dodać kolejno jajka, proszek do pieczenia oraz w kilku porcjach mąkę. miksować do uzyskania gęstego jednolitego ciasta.

Formę o wymiarach 22x33 (moja ma 34x26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto rozprowadzając równomiernie.
Agrest osuszyć usunąć końcówki i rozłożyć niezbyt gęsto na cieście, ja zmiksowałam z mrożonymi wiśniami, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni 40- 45 minut, upieczone wyjąć z piekarnika i wystudzić, potem polać lukrem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF