Sernik krakowski na kruchym spodzie oraz z charakterystyczną kratką na wierzchu wygląda i smakuje obłędnie. Do tego bosko pachnie! Uwielbiam ten sernik z bakaliami.
Sernik krakowski
kruchy spód:
380 gram mąki
80 gram cukru pudru
200 gram zimnego masła
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg i 250 gram twarogu półtłustego (biały ser)
220gram drobnego białego cukru
40 g. cukru z wanilią
80 gram miękkiego masła
6 jajek
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (skrobia ziemniaczana)
opcjonalnie 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
40 gram rodzynek sułtańskich
wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu.
Do miski dodajemy mąkę pszenną (380 g), zimne masło pokrojone w kostkę (200 g), cukier puder (80 g), żółtka (2 szt) proszek do pieczenia oraz całe jajko. Czasami opcjonalnie dodaję także łyżeczkę gęstej śmietany 18%.
Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części (jedna powinna być troszkę większa i nią będziemy wykładać spód blaszki). Owijamy obie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 20 minut.
Po tym czasie foremkę (u mnie 22×36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą część ciasta wykładamy na spód foremki. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 18 minut w temp. 190 stopni (góra dół).
masa serowa:
Twaróg (biały ser) zmielić jeden raz, W misce miksujemy przez około 2 minuty miękkie masło (80g) z twarogiem (1250 g), cukrem (220 g) i cukrem z prawdziwą wanilią (40 g). Dodajemy żółtka (6 sztuk) i miksujemy przez 30 sekund. Rodzynki sułtańskie najlepiej chwilę wcześniej zalać ciepłą wodą. Odstawić na 5 minut, a następnie odcedzić i dodać do masy serowej.
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną (1 płaska łyżka) i rodzynki (40 g). Opcjonalnie można dodać także skórkę pomarańczową (około 50 g). Miksujemy przez około 30 sekund na małych obrotach miksera.
W osobnej misce miksujemy białka (6 sztuk) na wysokich obrotach miksera wraz ze szczyptą soli. To powinno zająć około 4 minuty – aż powstanie sztywna piana. Jeśli obrócisz miskę to ubite białka nie powinny z niej wypaść.
Dodajemy je stopniowo do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Na gorący, podpieczony spód nakładamy masę serową. Pozostałe kruche ciasto rozwałkowujemy dość cienko na większy prostokąt (mniej więcej wielkości Waszej użytej blaszki). Za pomocą noża kroimy cienkie paski z ciasta. Jeśli Wasze paski będą zbyt grubo rozwałkowane (ciężkie) to mogą w trakcie pieczenia zatopić się w masie serowej. Nakładamy je delikatnie na masę serową tworząc kratkę.
Pieczemy najpierw przez 30 minut w temp. 170 stopni, a następnie przez 60 minut w temp. 140 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). ja z termoobiegiem piekłam najpierw w 160 a potem w niecale 140 stopni.
Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku przez minimum 15 minut, a po tym czasie go studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Sernik po krakowsku odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie jego wierzch dekorujemy lukrem cytrynowym – w miseczce wystarczy wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny (sok dodajemy stopniowo do momentu uzyskania konsystencji lukru). ja do cukru pudru dodaje kilka kropel olejku cytrynowego i potem dolewam wrzącej wody, tyle żeby lukier był gęsty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz