Translate

środa, 2 listopada 2022

Murzynek "przedwojenny przepis"


Murzynek „przedwojenny przepis”

Składniki

    2 szklanki mąki

    1/2 szkl oleju

    1 szklanka mleka

    1 szklanka cukru

    3 łyżki kakao

    2 jajka

    3 łyżki konfitury bez pestek (polecam malinową lub z czarnej porzeczki!)

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Cukier lub ekstrakt waniliowy do smaku opcjonalnie: czekolada i masło do wykonania polewy


Wykonanie

    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.

    Cukier utrzeć z jajkami na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. 

    Do gotowej masy dodać konfiturę lub dżem - ponownie krótko wymieszać.

    Formę "keksówkę" o wymiarach 30 cm  x 11 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać gotową masę.

    Piec ok 50 minut do "suchego patyczka".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF