Murzynek „przedwojenny przepis”
Składniki
2 szklanki mąki
1/2 szkl oleju
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 jajka
3 łyżki konfitury bez pestek (polecam malinową lub z czarnej porzeczki!)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier lub ekstrakt waniliowy do smaku opcjonalnie: czekolada i masło do wykonania polewy
Wykonanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.
Cukier utrzeć z jajkami na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Do gotowej masy dodać konfiturę lub dżem - ponownie krótko wymieszać.
Formę "keksówkę" o wymiarach 30 cm x 11 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać gotową masę.
Piec ok 50 minut do "suchego patyczka".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz